Erot yleisössä eri päivinä ja eri keikoilla kertoo Pori Jazz:sta paljon. Lauantain nuorekas kattaus Kirjurinluodolla veti selvästi erilaisen ja harvalukuisemman yleisön kuin perjantaina, jolloin ikäjakaumaltaan laaja yleisö tuli kuulemaan John Fogerty:a. Lauantain kattaus oli myös iltaan sopivasti musiikkia, jota oli ihan pakko tanssia.
Sharon Jones & the Dap-Kings oli jo todistanut itsensä edellisenä iltana LP45!:ssä kunnon oldschool soul/funk poppooksi. Sharon Jones itse tuntui pääsevän vielä parempaan vauhtiin kuin edellisenä iltana, ja innostui vetämään bändin ja Luodolle kokoontuvan yleisön James Brown- tyylin funk- bailuihin pitkillä jameilla bändin biisien pohjalta. Mainio aloitus lupaavalle illalle.
Lauantai-illan juhlinta sai seuraavan vaihteen silmään, kun N.E.R.D. sai koneensa liikkeelle. Ensi alkuun bändistä tuntui innostuvan lähinnä lavan eteen tiivistynyt suurimmaksi osaksi naisista koostunut fanijoukko, mutta bändin tähti Pharrell Williams ja toinen keulamies Chad Hugo saivat nopeasti piiskattua myös muunkin yleisön mukaan. Williams kävi muutaman kerran myös tarjoilemassa itseään eturivin naisfaneille, mikä innosti myös muuta yleisöä. Luodon pankki räjähti lopullisesti, kun Williams kuulutti paikalle suomalaisen beatboxaajan Felix Zengerin. Kaveri on suorastaan uskomaton, on vaikea käsittää että kaikki nuo äänet tulevat yhdestä kundista.
N.E.R.D.:in musiikki on selkeätä bailu- ja listakamaa, ei mitään vaikeasti lähestyttävää hc hiphoppia. Siinä on selkeästi elementtejä soulista ja funkista, paikoitellen jopa rockista. Bändin kiistämätön tähti on juuri Pharrell Williams, joka on selvästi kerkiverto räppäriä taitavampi ja monipuolisempi laulaja. Hitaammissa kohdissa ja kappaleissa hän osaa herkutella hienolla äänellään sortumatta useimpien jenkki- R&B-laulajien tapaan ylettömään koristeluun. Lisäksi hän tietysti on aito tähti, joka tietää oman asemansa.
Kirjurinluodon viimeiseksi esiintyjäksi oli varattu Massive Attack. Yhtyeen valoshow on niin olennainen osa heidän esitystään, että kirkkaassa auringopaisteessa koko show olisi jäänyt torsoksi. Nyt kaikki tosin jännittivät rankkasadetta, jonka oli ennustettu alkavan juuri Massive:n aloittaessa. Sade alkoi setin loppupuolella, mutta toikin oman lisänsä Massiven erikoiseen show:hun sen sijaan, että olisi pilannut sen.
Massive Attackin kiehtovuus ja samalla heidän suurin haasteensa liittyy esityksen kokonaisvaltaisuuteen. Esiintyessään bändi pitää tietyn etäisyyden yleisöön. He eivät tuo esille bändin yksittäisiä jäseniä vierailevia soololaulajia lukuun ottamatta, ja suurimmaksi osaksi soittajat ovat sananmukaisesti pimennossa. Etualalla ovat sen sijaan musiikki ja bändin sanoma, joka tuodaan esille keikoilla valtavalla valoseinällä, joka suoltaa tauotta mietelauseita, iskusanoja, videoita tai muuta valotehostetta urbaanin triphopin sekaan. Silloin kun yleisö on tarpeeksi vastaanottavainen, tämä menetelmä toimii, mutta se saattaa myös jättää kylmäksi.
Kirjurinluodon yleisö oli onneksi tässä vaiheessa iltaa hyvin vastaanottavainen. Vaikka bändin musa ei varsinaista tanssimusiikkia olekaan, yleisö nousi nopeasti kentän penkeille tanssimaan. Bändin show ja musiikki toimi jopa yllättävän hyvin, tosin ei yhtä hyvin kuin viimeksi lokakuussa Helsingin Jäähallissa. Vastaavasti Martina Topley-Bird hoiti hyvin lauluosuudet, mutta ei aivan yhtä hyvin kuin edellisellä keikalla. Varsinkin Unfinished Sympathy ja Teardrop ei saaneet aivan samanlaista magiaa aikaan. Toki Elizabeth Fraserin erikoinen laulu on juuri Teardropin juju.
Kirjurin jälkeen oli aika suunnistaa Otava Factory:yn perinteisempiin Jazz- tunnelmiin. Paikalle tullessa Otavalla soitti tanskalainen Povo solistinaan Andy Bey, ja meininki oli oudon aneeminen. Yleisö koostui ilmeisesti perinteisistä jazz- diggareista, jotka hiljaa pöydissä istuen nauttivat musiikista, mutta pudotus Luodolta oli melkoinen. Povon Jazz ja varsinkin Beyn laulu olivat erittäin tasokasta klubijazzia, joten harras yleisö sai kyllä nautiskeltavaa.
Povon jälkeen lavalle tuli se kombinaatio, joka varmasti sai monet päättämään Otava Factoryn puolesta: Timo Lassy Orchestra ja José James. Lassyn soulahtava jazz upposi Otavalle kertyvään yleisöönkin, ja meno muuttui lähes kertaheitolla. Kun varsinainen tähti José James ilmestyi lavalle, oli koko tanssialue jo täynnä. Lassyn yhtyeen musiikki on erittäin menevää ja taidokasta jazzia, jota kuunnellessa ei voi ainostaan hartaasti diggailla. José Jamesin silkinpehmeä ääni puolestaan kuorrutti Lassyn yhtyeen musiikin juuri oikeanlaisella tavalla. Jos hänen esiintymisensä ei olisi jopa yllättävän vaatimatonta, hän voisi piankin kerätä mainetta vieläkin suurempana tähtenä.
Pori Jazz tänä vuonna tuli siis tehtyä pitkän kaavan mukaan. Sunnuntainkin Jeff Beck- keikka olisi kiinnostanut, mutta aikataulut eivät nyt antaneet myöten. No, kaikkea ei voi aina saada, ja onhan tänä kesänäkin vielä vaikka kuinka monta keikkaa..